Wat is Google Mijn Bedrijf?
Google Mijn Bedrijf (GMB) is een gratis tool waarmee je kan beheren hoe jouw bedrijf wordt weergegeven op Google Zoekmachine en Google Maps. Dat omvat het toevoegen van jouw bedrijfsnaam, locatie en openingstijden; monitoring en reacties geven op klantbeoordelingen; (bedrijfs)foto’s toevoegen; leren waar en hoe mensen naar jou zoeken, en meer.
Als je net begint met lokale SEO of heb je een bedrijf die het van lokale klanten moet hebben, dan is een Google Mijn Bedrijf-vermelding een geweldige plek om jouw inspanningen erop te richten. Immers, wanneer mensen naar een product of dienst in hun buurt zoeken, staan ze meestal heel dicht bij het doen van een aankoop – een op de twee mensen die een lokale zoekopdracht uitvoeren (denk aan “telefoon reparatie [stadsnaam]”) bezoekt die dag een winkel. Het is dus belangrijk dat informatie over uw bedrijf die wordt weergegeven wanneer mensen op Google zoeken zo nauwkeurig, volledig en geoptimaliseerd mogelijk is.
Lees verder voor meer informatie over het creëren van jouw Google Mijn Bedrijf-account, het verifiëren van jouw bedrijf en het zo sterk mogelijk maken van de vermelding.
- Maak een account en claim jouw bedrijf
- Verifieer uw bedrijf
- Optimaliseer uw vermelding
- Download de GMB-app
Wat kost Google Mijn Bedrijf?
GMB is volledig gratis te gebruiken. De enige vereiste om het te gebruiken, is dat je enige persoonlijke interactie met jouw klanten moet hebben – met andere woorden, je kan niet 100% online werken.
Maak een Google Mijn Bedrijf account en claim jouw bedrijf
- Stap 1: Log in je Google account met een Gmail-email die je aan je bedrijf wilt verbinden of maak een nieuwe Gmail-email aan als je dat nog niet hebt.
- Stap 2: Ga naar google.com/intl/nl_nl/business/ en klik op “AAN DE SLAG” rechts boven in de hoek.
- Stap 3: Tik de naam van je bedrijf in het zoekbalk om deze op te zoeken. Mocht je bedrijfsnaam er niet tussen staan kan je deze handmatig toevoegen met de link “Je bedrijf aan Google toevoegen” onderaan het pagina.
- Stap 4: Kies de categorie die het beste bij je bedrijf past. Er zijn momenteel ruim 2800 ( 2897 om precies te zijn) categorieën waar Nederlandse bedrijven uit kan kiezen.
Hier kan je maximaal 10 categorieën voor jouw bedrijf selecteren. Je kan slechts 1 primaire categorie selecteren, deze telt het meeste mee in het algoritme van Google.
- Stap 5: Jouw bedrijfsadres invoeren
- Stap 6: Antwoord geven op diverse vragen m.b.t. je bedrijfsvoering.
- Stap 7: Je bedrijfsvermelding voltooien en beheren
- Stap 8: Kies een manier om je bedrijfsvermelding op Google Mijn Bedrijf te verifiëren.
Waarom Google Mijn Bedrijf verifiëren?
Google moet de fysieke locatie van jouw bedrijf bevestigen en controleren of je bevoegd bent om een vermelding te bezitten. Pas daarna kun je jouw bedrijfsinformatie op Google wijzigen, vermeldingsstatistieken bekijken, nieuwe foto’s uploaden, berichten publiceren, reageren op beoordelingen van klanten, enzovoort.
Verifieer uw bedrijf
Alleen de bedrijfseigenaar heeft het recht om een GMB-vermelding te claimen of te verifiëren. Als je niet de eigenaar bent van het bedrijf dat je wilt verifiëren, moet je eerst de bedrijfseigenaar vragen om het aanmeldingsproces te voltooien en pas daarna kan je doorgaan met het verifiëren van de vermelding.
De verschillende opties voor een bedrijfsverificatie op Google hangen grotendeels af van het bedrijfstype en de geografische regio. Elk bedrijf krijgt een eigen lijst met opties.
Laten we alle mogelijke verificatieopties analyseren en kijken hoe deze van elkaar verschillen.
Direct na het registreren of claimen van een bedrijf, word je aangeboden om de verificatiemethode te kiezen.
1. Google Mijn Bedrijf verifiëren via post
Dit is de meest gebruikte manier om een bedrijf te verifiëren. Het komt erop neer dat Google precies weet waar het bedrijf zich bevindt en dat het daadwerkelijk bestaat.
Meestal duurt het ongeveer 2 weken voordat je post van Google kan verwachten.
Wijzig trouwens geen bedrijfsinformatie (bedrijfsnaam, adres, categorie, enz.) totdat jouw bedrijf is geverifieerd, omdat het verificatieproces anders veel langer zal gaan duren. Het is ook belangrijk op te merken dat Google geen verificatie brieven naar postbussen verzenden.
Nadat je jouw bedrijfsadres en naam hebt ingevuld, zie je een pop-up met de melding dat jouw briefkaart onderweg is.
Zodra je de briefkaart met de 5-cijferige verificatiecode hebt, log je in op Google Mijn Bedrijf, selecteer het bedrijf dat je wilt verifiëren en klikt u op “Nu verifiëren”.
Voer vervolgens de code die je van Google heeft gekregen in het juiste veld.
Als jouw briefkaart niet aankomt of verloren is gegaan, kan je een nieuwe code aanvragen door in Google Mijn Bedrijf, naar de pagina met de verificatiecode te gaan en op de blauwe link ‘Opnieuw opsturen’ te klikken.
Ook kunnen dergelijke briefkaarten vaak worden aangezien voor rommel en worden deze weggegooid. Zorg er dus voor dat iedereen in jouw bedrijf weet dat je op de verificatie brief van Google wacht.
2. Google Mijn Bedrijf verifiëren via de telefoon
Sommige bedrijven willen hun GMB-vermelding telefonisch verifiëren, maar deze optie is niet voor iedereen vanaf het begin beschikbaar. Dus, beschouw jezelf gelukkig als je jouw bedrijf direct telefonisch kunt verifiëren, omdat dit proces slechts enkele minuten duurt.
Je kunt ervoor kiezen om een automatisch gesprek te ontvangen of om een sms-bericht naar jouw telefoon te laten verzenden. Het systeem geeft je een 5-cijferige code die u in het codeveld moet invoeren.
Helaas bevat het GMB-communityforum veel verhalen uit het echte leven over frauduleuze oproepen van mensen die beweren bij Google te werken. Hier is een handleiding van Google over het identificeren van verdachte oproepen.
Houd er rekening mee dat Google tijdens het verificatiegesprek nooit:
- kosten in rekening brengen voor alle diensten met betrekking tot GMB-vermelding;
- vragen stellen naar jouw wachtwoorden, verificatiecode of andere persoonlijke informatie;
- aanbieden om jouw GMB-vermelding te verbeteren.
Tijdens het verificatiegesprek van een echte Google-vertegenwoordiger hoor je alleen jouw verificatiecode en deze dien je te noteren voor verder gebruik.
3. Google Mijn Bedrijf verifiëren via e-mail
Als jouw bedrijf in aanmerking komt, zie je de optie ‘Verifiëren via e-mail’ wanneer je het verificatieproces start.
Voordat je op “Nu verifiëren” klikt, moet je controleren of de e-mail die op het verificatiescherm wordt weergegeven correct is en of je toegang hebt tot deze e-mail.
Open daarna jouw inbox en zoek de e-mail van Google Mijn Bedrijf. Je vindt er een verificatiecode in samen met een link naar de GMB-pagina waar je deze kunt activeren.
Google Mijn Bedrijf beheren en optimaliseren
Nadat je jouw Google Mijn Bedrijf vermelding heeft geverifieerd, is het tijd het profiel volledig te optimaliseren. Als je serieus bent met het bereiken van lokale klanten en het vergroten van jouw zichtbaarheid in de zoekresultaten, moet je de tijd nemen en jouw Google Mijn Bedrijf-vermelding optimaliseren. Vergeet niet dat dit een van de eerste informatie is die mensen te zien krijgen bij het zoeken naar jouw bedrijf / product / diensten en het wordt weergegeven in Google zoekopdrachten en Google kaarten. Geef zoveel informatie als je maar wilt, maar vergeet niet om jezelf in de schoenen van de klant te plaatsen. Willen klanten jouw openingstijden, website, telefoonnummer, locatie, jouw menu, enz. weten? Waarschijnlijk wel. Neem de tijd om dit alles in te vullen.
Hier volgt een overzicht van 16 items die je moet optimaliseren op jouw GMB-profiel.
1. Bedrijfsnaam, adres, telefoonnummer, website (NATW)
- Zorg ervoor dat jouw zakelijke NATW-gegevens correct zijn. Dat kan niet anders zijn, omdat je deze onlangs hebt geverifieerd.
2. Voeg jouw website en afspraken links toe
- Meestal voeg ik hier een contactpagina toe. Zorg ervoor dat u een UTM-parameter toevoegt, zodat je kunt bepalen hoeveel mensen jouw website bezoeken via GMB.
3. Categorie en subcategorieën
- De categorie die je voor jouw GMB-vermelding kiest is erg belangrijk. Het speelt een cruciale rol om jouw bedrijf weer te geven in de zoekopdrachten in die ene categorie. Als je de categorie verkeerd hebt, zal je geen zoekverkeer of telefoontjes ontvangen.
- Categorieën worden gebruikt om jouw bedrijf te beschrijven en je te verbinden met klanten die zoeken naar de diensten die je aanbiedt. Als jouw primaire categorie bijvoorbeeld ‘Pizzarestaurant’ is, kan Google jouw bedrijf in lokale zoekresultaten weergeven aan mensen die zoeken naar ‘Restaurants’, ‘Italiaanse restaurants’ of ‘Pizza’ bij hun in de buurt.
- De categorie moet zo specifiek mogelijk zijn voor jouw bedrijf, wat in sommige gevallen moeilijk kan zijn. Advocaten kunnen bijvoorbeeld verschillende aspecten van het recht uitoefenen. Een schoonheidssalon kan verschillende diensten hebben die ze aanbieden, etc.
- Secundaire categorieën zijn ook belangrijk, hoewel ze niet zo’n grote rol spelen als de primaire categorie. Als advocaat zou ik “Persoonlijk letsel advocaat” als jouw hoofdcategorie toevoegen en vervolgens “Advocatenkantoor”, “Procureur Advocaat” en andere praktijkgebieden als subcategorieën.
4. Servicegebieden
- Als je klanten buiten jouw fysieke locatie bedienen, kan je maximaal 20 servicegebieden toevoegen aan jouw vermelding. Deze hebben helaas niet veel effect op de ranking in de gebieden buiten je fysieke locatie.
5. Openingstijden
- Voeg jouw openingstijden en eventuele speciale openingstijden en vakanties toe.
6. Korte naam van profiel
- Een korte naam is een gemakkelijke manier voor jouw klanten om jouw bedrijf op Google te vinden. Je kunt ze een directe link van jouw korte naam sturen, zodat ze ze gemakkelijk kunnen bekijken, foto’s toevoegen, enz.
Voorbeeld: g.page/hlwebsolutions
7. Producten
- Dit is meer voor kleine bedrijven die producten verkopen in plaats van diensten. Je kunt producten toevoegen om te laten zien wat je verkoopt en hoeveel je op voorraad heeft.
- Dit is vergelijkbaar met het gedeelte Services hieronder.
- Als je deze functie in jouw GMB-profiel heeft, kan je een productcategorie, productnaam, afbeelding, prijs, beschrijving, knop en link toevoegen om volledig te profiteren van deze onderdeel.
8. Services
- Momenteel is dit alleen beschikbaar voor dienstverlenende bedrijven. Met deze functie kunnen bedrijven specifieke services weergeven met een beschrijving van maximaal 1.000 tekens en de bijbehorende prijzen.
9. Kenmerken
- Voeg zoveel hoogtepunten en kenmerken toe aan jouw vermelding die van toepassing zijn. Dit zijn dingen als toegankelijkheid voor jouw bedrijf (rolstoeltoegankelijk), voorzieningen (gratis WIFI), maaltijdopties (vegan),hoogtepunten (onder vrouwelijke bestuur) etc.
10. Bedrijfsomschrijving
- Je kunt een beschrijving van 750 tekens van jouw bedrijf toevoegen aan jouw profiel. De beschrijving moet jouw bedrijf op een authentieke manier beschrijven en klanten vertellen over jouw merk, verhaal, missie en geschiedenis.
- De beschrijving heeft geen invloed op de rangorde in de zoekresultaten.
Hoewel de beschrijving 750 tekens toestaat, wordt deze vaak afgekapt in Google. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk relevante informatie in het begin van jouw beschrijving invoegt.
11. Openingsdatum
- Voeg de dag toe wanneer je bedrijf van start ging. Klanten willen graag zien hoe lang je al actief bent.
12. Foto’s
- Er zijn verschillende aspecten van foto’s die meteen moeten worden bijgewerkt.
- Jouw bedrijf heeft een omslagfoto en een logo nodig
Jouw logo wordt gebruikt om jouw identiteit te tonen wanneer je een foto plaatst of op een recensie reageert.- Foto’s hebben een jpg- of png-extensie
- Aanbevolen resolutie: Lengte van 720 pixels, breedte van 720 pixels</
li>
- Maximaal 5mb groot
Jouw omslagfoto moet de persoonlijkheid van jouw bedrijf laten zien en is de foto die wordt weergegeven op jouw vermelding in de zoekresultaten en Google kaarten.
Foto’s hebben een jpg- of png-extensie
Aanbevolen resolutie: Lengte van 1080 pixels, breedte van 608 pixels
Maximaal 5mb groot
Foto’s zijn enorm belangrijk en blijken bijna 40% meer te converteren voor bedrijven die ze hebben in vergelijking met bedrijven die dat niet hebben.
GMB biedt je tal van opties voor afbeeldingen, dus het is van vitaal belang dat je deze sectie maximaliseert. Je kunt 3 foto’s toevoegen voor:
Interieur
Buitenkant
Foto’s op het werk
Team foto’s
Identiteitsfoto’s
Menu
Product
Eten en drinken (restaurant)
Ik heb getest en weet dat het toevoegen van meer dan 3 van elke foto een geweldige kans is om je concurrentie te overtreffen.
13. Video’s
Video’s toevoegen is een andere geweldige manier om jouw bedrijf te laten zien. Ze voegen afwisseling toe aan het profiel en helpen je verder te onderscheiden van je concurrenten.
Google adviseert dat video’s 30 seconden of korter, 100 MB of kleiner en 720p resolutie of hoger moeten zijn.
14. Reviews
Als je nog geen strategie hebt om reviews te krijgen, te volgen en erop te reageren, ga er nu mee aan de slag. Reviews worden getoond om aankoopbeslissingen te beïnvloeden, potentiële klanten te helpen zien wat goed / slecht is met jouw bedrijf en laten zien dat het bedrijf echt is.
Reviews is ook een factor die bepaald hoe je hoog je rankt. Wil je hoger scoren, vergaar dan zo veel mogelijk Google reviews.
Profielen met recensies vallen op door de review sterren en beoordelingen.
Reageer zowel op positieve als negatieve beoordelingen.
Het achterlaten van een reactie op een beoordeling is niet alleen een manier om je dankbaarheid te tonen aan de oorspronkelijke recensent, het zorgt er ook voor dat de positieve recensie opvalt in jouw vermelding en beïnvloedt (nieuwe) mensen om hun eigen recensies achter te laten. Reageer op negatieve beoordelingen en wees hoffelijk, val de recensent niet aan.
15. Google Post
Met Google Posts kan je rechtstreeks contact zoeken met bezoekers in Google Zoeken en op Google Kaarten. Dit zijn in wezen mini blogposts die je kunt maken om inhoud, afbeeldingen, evenementen, aanbiedingen en andere dingen te delen.
Google Post blijken ook de rangorde te beïnvloeden.
Google Post vervallen na 1 week, dus neem de tijd om ze wekelijks te plaatsen.