Deze GRATIS stap-voor-stap gids is voor iedereen – van bloggers tot ondernemers – die een website wilt maken zonder enig programmeer kennis te hebben.
Waarom zou je deze gids gebruiken om een website te maken?
Gids is voor BEGINNERS
De gids is zeer gedetailleerd en toch makkelijk te volgen, zelfs als je niet erg technisch aangelegd bent.
Deze gids is Up-To-Date
Andere gids kunnen gedateerd of misleidend zijn. Ik update mijn gids elke maand.
WordPress website maken
Jouw website wordt op de juiste manier gemaakt op een goede platform geschikt voor jouw behoefte.
Je kan vragen stellen
Je kan GRATIS om hulp vragen via email. Ik ben bereikbaar om antwoord te geven op al je vragen.
3 STAPPEN OM JE WEBSITE TE MAKEN
Stap 1
Kies een platform om je website te maken
Stap 2
Kies jouw website domeinnaam & hosting
Stap 3
Maken van je website en instellen naar je wensen
Stap 1 – Kies een platform om je website te maken
Als je een goede, mobiel vriendelijke en functionele website snel wilt maken, dan begin je eerst met het kiezen van een platform ( ook wel bekend als een Content Management Systeem).
Wat bedoel je met Content Management Systeem?
Toen ik ergens in 2004 begon met website maken, worden de meeste website gebouwd middels HTML (codes), CSS en zelf met Flash. Het leren schrijven van codes neemt veel tijd in beslag en zijn soms erg ingewikkeld.
Dit is ook de reden waarom veel mensen denken dat bij het maken van een website veel codeer werk en kennis van ontwerpen bij komt kijken – dit is gelukkig niet meer het geval. Anno 2018 hebben we een Content Management Systeem (CMS) als WordPress die het voor veel mensen het makkelijker heeft gemaakt om een website te maken.
Simpel samengevat, een Content Management Systeem (CMS) is een online software toepassing die gebruikers in staat stelt om op een laagdrempelige manier gegevens of websites op internet te kunnen publiceren.
Meest populaire CMS platform in 2018
In een recente onderzoek uitgevoerd door W3Techs, is WordPress de meest populaire Content Management Systeem (59,9%), gevold door Joomla (5,8%) en Drupal (3,8%).
Waarom kies je voor WordPress om een website te maken?
WordPress versus HTML & CSS: HTML leren vanuit niets, kan meer dan 6 maanden duren, laat staan CSS en PHP. Als je een basis kennis hebt van HTML kan het je zeker helpen om het proces te versnellen, maar als je een website wilt maken in een dag of twee, dan is het zelf leren van HTML geen echte optie.
WordPress versus kant-en-klare Websitemaker: Websitemaker brengen hoge kosten met zich mee en zijn vaak beperkt in de opties die ze aabieden. Ze zijn goed voor 1 of 2 pagna’s website, maar niet meer dan dat.
WordPress versus Drupal/Joomla: Drupal is een hele sterke platform dat is vooral populair bij web ontwerpers en ervaren programmeurs, maar vereist veel kennis van het coderen waardoor dit platform niet geschikt is voor beginners. Joomla is vergelijkbaar met WordPress en werkt goed om een webshop te beginnen, maar je hebt wel een technisch aanleg nodig om aanpassingen te kunnen doen die voldoet aan je wensen.
Voor beginners, is mijn advies om met WordPress aan de slag te gaan.
Het is veruit de meest makkelijke platform om mee te werken en het is geschikt voor zowel kleine ondernemers als freelancers, creative artisten en bloggers.
TO-DO-List
Kies een platform om je website te maken. Ik adviseer WordPress als CMS platform. Het is gratis en makkelijk in gebruik. Verder in deze gids zal ik je ook laten zien hoe je een website maakt met WordPress.
Voor nu hoef je nog niets te downloaden/installeren. Dat laat ik je in de volgende stappen zien.
Stap 2 – Kies jouw website domeinnaam & hosting
Voordat je een WordPress website kan maken, heb je eerst 2 dingen nodig:
- Een domeinnaam ( een webadres zoals jouwwebsitenaam.nl)
- Hosting (een service dat jouw website verbindt met het internet)
Het hebben van je eigen domeinnaam ziet er veel professioneler uit dan als je website op die van iemand anders draait (zoals mijnbedrijf.gratis-websitemaker.nl) en het is zeer betaalbaar.
EN, als je je eigen hosting hebt, dan heb je de beschikbaarheid van je website in eigen handen. Je kan de snelheid van je website zelf bepalen en zorgen dat deze niet offline gaat op momenten dit het essentieel is voor bezoekers van je website.
Waar kan ik een domeinnaam en hosting regelen?
Ik zelf gebruik vaak TransIP als mijn domein en hosting registratie bedrijf.
TransIP is betaalbaar, hebben een goede en profesionele klanten service en hebben zo en dan goede acties, dus is het waard om hun een kans te geven.
Als je een eigen domeinnaam hebt, regel dan gelijk je eigen persoonlijke email jouwnaam@jouwwebsite.nl – dat ziet een stuk professioneler uit dan een Gmail of Hotmail adres.
Heb je al een een eigen domeinnaam en hosting? Je kan de onderstaande stap overslaan en direct door naar Stap 3, waar ik je uitleg geef hoe je een website kan maken.
Stap 1 – Ga naar TransIP
Stap 2 – Kies je domeinnaam en controleer of deze nog beschikbaar is
Een goede uitgangsbasis is het volgende:
- Als je een website maakt voor jouw bedrijf, je domeinnaam moet de naam van het bedrijf bevatten. Bijvoorbeeld: bedrijfsnaam.nl
- Als je een persoonlijke website wilt maken, dan is jouwnaam.nl een leuke optie
Domeinnamen eindigen meestal met .nl, .com, .org of.net, maar tegenwoordig heb je ze ook met meer exotische extenties zoals .amsterdam of .pizza
Wil je mijn advies? Vermijd de rare extenties en ga gewoon voor de .nl-extentie voor als je doelgroep in Nederland bevind en .com als je een commercieel bedrijf hebt die het wereldwijde publiek wilt bereiken.
Stap 3 – Kies je hosting pakket
Nadat je een domeinnaam hebt gekozen die nog beschikbaar is, kom je in de volgende stap waar je een keuze kan maken tusen verschillende hosting pakket.
Indien je een nieuwe website maakt en nog geen idee hebt hoeveel bezoekers je kan verwachten, zou ik voor dit moment de goedkoopste hosting pakket kiezen. Je kan het hosting pakket later altijd uitbreiden, mocht het nodig zijn.
Stap 4 – Vul je gegevens in
Ben je nieuw bij TransIP dan moet je een account aanmaken om verder te gaan.
Stap 5 – Betalen en lancering
Nadat je account heeft aangemaakt en de betaling heeft uitgevoerd, zullen je domeinnaam en hosting pakket snel daarna worden opgeleverd. TranIP zal je middels email de voortgang ervan op de hoogte houden.
TO-DO-List
Ga brainstormen om tot een unieke domeinnaam te komen dat een goede weerspiegeling is van jouw website, bedrijf of blog.
Controleer de domeinnaam voor beschikbaarheid en claim hem. Ik adviseer hierbij het gebruik van TransIP, maar het kan ook een andere web hosting bedrijf zijn, zolang het betrouwbaar is en klantvriendelijk.
Stap 3 – Maken van je website en instellen naar je wensen
Als je eenmaal je domeinnaam en hosting hebt gekocht kan je nu eindelijk beginnen met het maken van je website.
Nu is het tijd om je website te starten. Het eerste wat je moet doen is WordPress installeren voor je domeinnaam.
WordPress installeren
Er zijn 2 manieren om WordPress te installeren, de een VEEL simpeler dan de andere.
1. WordPress installeren middels een One-Click-installatie
Bijna alle betrouwbare en gevestigde hosting bedrijven bieden de mogelijkheid voor een one-click-installatie voor WordPress aan, wat het proces veel makkelijker maakt.
Als je hebt aangemeld bij TransIP of een andere hosting bedrijf, kan je de one-click-installatie meestal terugvinden in jouw controle paneel.
Hieronder zijn de stappen in jouw TransIP controle paneel.
-
- Inloggen in je account
- Selecteer je domeinnaam
- Klik op ‘JOUW WEBSITE BEHEREN’
-
- Selecteer ‘WordPress installeren’
-
- Kies ‘Installeer’
2. Handmatige installatie van WordPress
Als het voor een of andere rare reden het niet lukt, omdat je hosting bedrijf de optie niet aanbied bijvoorbeeld, kan je WordPress ook handmatig installeren.
Neem contact met ons op en we zullen je daarbij helpen.
Kies een thema of template voor je website
Zodra je WordPress met success heeft geinstalleerd op je domeinnaam, zal je een hele simpele basis website zien:
Maar wil je nou een website die lijkt op alle andere websites?
Daarom heb je een thema nodig – een website template die aan WordPress vertelt hoe je website eruit komt te zien.
Bekijk hier de winnaars Shopping Awards 2018 en hoe hun website layout eruit zien voor inspiratie. Kom je er niet uit, neem dan contact met ons op voor advies.
Dit is waar de fun begint: Er zijn letterlijk duizenden, professionele ontworpen thema’s waar je uit kan kiezen en deze zo te personaliseren zodat het match met je eigen ideeën.
Hier vind je de thema die bij jou past
-
-
-
- 1. Inloggen in je WordPress dashboard
Als je niet zeker weet hoe je dat moet doen, type dan het volgende in: https://jouwwebsite.nl/wp-admin (vervang “jouwwebsite” met jouw eigen domeinnaam).
Zo ziet een WordPress dashboard uit:
Alles is goed geordend en gelabeld. Als je nu al begint te transpireren, maak je geen zorgen – Ik zal je wegwijs maken in de volgende stappen.
-
- 2. GRATIS thema opzoeken
Als je in het dashboard bent, heb je toegang tot ruim 1500 gratis thema’s. Zoek in de linkerbalk naar de knop ‘Weergave’ en selecteer vervolgens op ‘Thema’s’
Kies dan ‘Nieuwe thema toevoegen’ en je hebt een mega lijst van thema’s tot je beschikking.
Als je op zoekt bent naar een iets professioneler en elegante thema, kan je ook even naar ThemeForest.net surfen, waar je een mega bibliotheek vindt van verschillende website thema’s tegen vergoeding.
Maar voordat je dat doet, wil ik je toch adviseren om toch enig tijd te spenderen in het bekijken van de gratis thema’s die je nu tot je beschikking hebt. Veel van deze thema’s zijn professioneel ontworpen en goed opgezet.
Zoals je kan zien is het installeren van een thema voor je website zo gedaan.
Het zoeken naar de juiste thema die bij je past kan even duren, maar het is de tijd wel waard. Je kan naar thema’s zoeken op basis van kernwoorden of filters gebruiken die bij jouw style past.
Zoek naar thema’s die ‘responsive’ zijn, dat betekent dat deze website ook goed te zien zijn op mobiele telefoons.
-
-
Hoe kan ik nieuwe tekst toevoegen en nieuwe pagina’s maken.
Als je thema is geinstalleerd en geactiveerd, ben je gereed om je website inhoud te geven. Laten we snel naar de basics kijken:
- Paginas’s toevoegen en wijzigen
Wil je een ‘Service’- of een ‘Over ons’-pagina?
1. Zoek aan de linkerbalk naar ‘Pagina’s’ en klik vervolgens op ‘Nieuwe pagina’s’
2. Eenmal geselecteerd krijg je een scherm wat een beetje lijkt op een Microsoft Word document. Hier kan je tekst, afbeeldingen enzovoorts toevoegen zoals je het wilt.
Klik vervolgens op ‘Publiceren’ om de pagina op te slaan en online te zetten.
-
- Paginas’s toevoegen in het menu
1. Zoek aan de linkerbalk naar ‘Weergave’ en klik vervolgens op ‘Menu’
2. Zoek de pagina die je gemaakt hebt, door deze aan te vinken. Klik vervolgens op de knop ‘Aan menu toevoegen’ en ‘Menu opslaan’ als je klaar bent.
-
- Berichten toevoegen en wijzigen
Als je een blog wilt hebben op je website dan zijn ‘Berichten’ het volgende waar je op gaat richten. Je kan vergelijkbare berichten in verschillende categorieën samen brengen.
Stel dat je een categorie met de naam ‘Blog’ wilt maken.
1. Zoek aan de linkerbalk naar ‘Berichten’ en klik vervolgens op ‘Categorieën ‘
2. Vul de naaam van de nieuw categorie in. Klik vervolgens op de knop ‘Nieuwe categorie toevoegen’ als je klaar bent.
Of ja kan ook eerst een nieuwe bericht maken en daarna een nieuwe categorie toevoegen.
1. Zoek aan de linkerbalk naar ‘Berichten’ en klik vervolgens op ‘Nieuwe bericht’
2. Nadat je klaar bent met het schrijven van je nieuwe bericht kan je de deze plaatsen in de juiste categorie. Je kan kiezen voor een bestaande categorie of een nieuwe maken. Dit kan je doen door rechts in het beeld een nieuwe aan te maken.
Personaliseer en eindeloze tweaks van je website.
In dit gedeelte zal ik enkele basis kenmerken beschrijven hoe je je website kan personaliseren.
-
- Website titel en ondertitel wijzigen
Website titel vertelt bezoekers van je website, waar de website over gaat. Naast dat speelt de titel een grote rol hoe Google zoekmachine jouw websiterangschikt in de zoekresultaten. Zorgt er dus voor dat er kernwoorden waar jij op wilt richten terug te vinden zijn in jouw titel. Doe ditwel op een natuurlijke manier, dus geschreven voor echte mensen.
Gebruik voor elk pagina een unieke titel.
Ondertitel worden gevoegd achter de titel.
Je kan beide kenmerken wijzigen door op ‘Instellingen’ te klikken en ‘Algemeen’ te kiezen.
- Reacties op berichten en pagina’s uitschakelen
Sommige websites (meestal bedrijven / organisatie websites) willen niet dat hun bezoekers commentaar kunnen geven op hun pagina’s.
Indien je per bericht of pagina’s kunnen kiezen of reacties ingeschakeld of uitgeschakeld zijn, dan kan je dat als volg doen:
1. Klik boven aan je bericht of pagina op ‘Scherminstellingen’
2. Vink vervolgens ‘Reacties’ aan
3. Onderaan je bericht zie je de mogelijkheid om reacties aan of uit te vinken
Wilt je standaard reacties op elke nieuwe pagina uitschakelen?
1. Klik op ‘Instellingen’ en vervolgens op ‘Reacties’
Hier kan je het vinkje weghalen bij ‘Sta toe dat bezoekers kunnen reageren op nieuwe artikelen’
Gefeliciteerd – je bent klaar om te starten!
Als je de stappen in deze handleiding hebt gevolgd, zou je nu een volledig functionele WordPress-website moeten hebben! Dat was niet zo erg, toch?
Last but not least, blijf uw website verbeteren.
… als u nog vragen heeft, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen .