Er zijn miljoenen webshop online te vinden. Sinds begin 2013 neemt het aantal webwinkels in Nederland vrijwel onafgebroken toe. De totale omzet van webwinkels in Nederland was 22,5 miljard euro waard in 2017. Dat is een stijging van 13 procent in vergelijking met het jaar ervoor. Er is geen betere tijd dan nu meteen een webshop te beginnen voor jezelf. Als je al een tijdje met een gouden idee rond loopt, maar je was nog niet klaar om de stap te nemen in het ondernemen zijn, nou maak je borst maar nat, want je gaat het nu doen ook!

We hebben de ultieme gids voor je om je eerst webshop te maken. Met tips hoe jij van je concurrenten kan leren en de strategie die je moet nemen om je webshop uit te laten springen. We laten je dit stap voor stap zien.

Doe je huiswerk

Als een veelbelovende entrepeneur, is het belangrijk dat je onderzoek hebt gedaan om een goede fundering te hebben voor je webshop. Ga op onderzoek uit naar wat er gaande is in jouw markt en blijft op de hoogte van de laatste trends, zodat je jezelf kan positioeren in dat markt. Heb je een grote speler als concurrent? Neem dan aantekeningen! De beste manier om jouw concurrenten voor te zijn is de concurrent scherp in de gaten te houden naar hun wijze van werken. Bekijk waar ze goed in zijn en wat minder goed voor hun werkt en pas je plan daar op aan. Naast dat je de markt moet bestuderen, is het ook belangrijk dat je jouw publiek moet kennen. Identificeer jouw doelgroep, probeer te begrijpen waar ze naar op zoek zijn en zoek een methode om te zorgen dat jouw webshop de laatste eindbestemming van hun zijn.

Van tevoren plannen

Nadat je je huiswerk heeft gedaan, ben je gereed om na te denken over de werkelijke layout en design van je webshop. Vervolgens moet je denken over het structuur en verkeer van je webwinkel. Denk hieraan de aantrekkelijke voorpagina van je webwinkel die de aandacht van bezoekers moet vasthouden, de producten pagina’s en de vele mooie foto’s van jouw producten. Indien mogelijk, zet alvast alle benodige teksten, product afbeeldingen, product video’s klaar. Door deze gegevens van te voren gereed te hebben, kan je geruisloos alle stukken op zijn plekken bij het maken van je webwinkel.

Maak je unieke webshop

OK, laten we beginnen! De echte reden waarom mensen jouw webshop gaat doorzoeken is dat ze geinteresseerd zijn in de producten die je aanbiedt en jouw enige doel is ervoor te zorgen dat ze tot aankopen gaat. Om een successvolle webshop te hebben, zijn er enkele punten die je in gedachte moet hebben en enkele elementen die je moet hebben:

> Kies een template

Jouw eerste stap om een webshop te maken? Kies jouw perfecte webwinkel layout natuurlijk! Hou in gedachte dat welke layout je ook kiest deze de producten die je verkoopt moet reflecteren. Bekijk hier de winnaars Shopping Awards 2018 en hoe hun website layout eruit zien voor inspiratie. Kom je er niet, neem dan contact met ons op voor advies.

> Maak je voorpagina

Het eerste wat je bezoekers te zien krijgen is de voorpagina van je webshop, dus je moet er alles aan doen om hun aandacht vast te houden. Laat de meest populaire producten van je zien om de interesse te wekken, zodat ze verder in je webwinkel gaat kijken.

Wanneer je de voorpagina gaat maken, let goed op de gebruikerservaring. Het feit dat meer dan 60% van online kopers vroegtijdig het bezoek van een webshop verlaten, is het belangrijk dat je bewust bent hoe de bezoeker jouw websshop ervaren voordat ze een aankoop gaat voltooien. Je wilt dat jouw webwinkel zo simpel mogelijk is, zodat elke bezoeker gemakkelijk de weg vind naar een aankoop, dus moet je het gebruik simpel maken. Gebruik aanlokkelijke knoppen zoals, “Koop nu” op elke pagina. Richt de stappen die de bezoeker moet afleggen helder in, zodat ze niet onderweg vast kan komen zitten.

> Personaliseer alle detail van je webshop

Bedenk over de identiteit van jouw merk en kies de bijpassende kleur, lettertype en afbeeldingen voor je webwinkel. Wees consistent met bepaalde kleuren die je producten goed kan weergeven en passend is voor jouw bedrijf. Maak zelf een logo dat makkelijk herkenbaar is voor je klanten of laat een professioneel designer een unieke logo voor jouw bedrijf maken. Blijf op de hoogte van de laatste design trends zodat je altijd een beentje voor de rest hebt.

> Voeg gedetailleerde producten pagina’s toe

Personaliseer jouw producten pagina naar de stijl van jouw gekozen thema van je webshop. Elke producten pagina moet de volgende 2 elementen bevatten:
a) een gedetaillerde beschrijving van het product, dat tevens dient om de SEO een flinke boost te geven
b) een professionele afbeelding van het product om het plaatje compleet te maken
Onthoud dat jouw gekozen afbeeldingen van grote invloed is voor de bezoekers die een aankoop willen doen, zorg dus ervoor dat de afbeeldingen duidelijk kunnen weergeven wat de bezoekers van hun aankoop kunnen verwachten.

> Onweerstaanbaar inhoud

Die meesterlijke teksten die je voor je webshop hebt voorbereid? Nu is het tijd om te schitteren. Zorg ervoor dat je duidelijke en makkelijk leesbare teksten op je hoofdpagina plaats om je bezoekers te lokken om verder te winkelen op jouw webshop. Wat je ook kan doen is inspirerende teksten schrijven over jouw bedrijf of vermakelijke fun facts over jouw medewerkers.

> Houd u aan de wetten en regels voor online verkoop

Iedere webwinkelier moet zich aan een aantal verplichtingen houden. Denk hierbij aan:

informatie over uw webshop
cookies
aanbod
bedenktijd
levering
betaling
garanties
bestelproces
beveiliging van persoonsgegevens
privacy statement

> Mobielvriendelijke webshop

Consumenten lezen tegenwoordig niet alleen alles op hun mobiel, maar winkelen ook middels hun mobiele telefoon, dus het is van belang dat jouw webshop geoptimaliseerd is voor mobiel gebruik.

Beheer jouw webshop als een pro

Nadat je alles hebt opgezet voor jouw klanten, moetje achter de gordijnen nog aan enkle knoppen draaien, zodat de webshop efficient kan lopen. Denk hierbij aan het volgende:

> Verzending en belasting instellen

Kies uit verschillende manieren om de verzending te berekenen, je hebt bv de keuze ‘gratis verzending’ of ‘verzending op basis van product prijs’. Voor de belasting, kan je kiezen voor ‘0% tarief’ voor intracommunautaire levering of normale belasting tarief voor alle goederen.

> Taal van je webshop instellen

Stel de taal dat de bezoekers kunnen zien als ze de webshop bekijken en natuurlijk de valuta van de prijzen.

> Betaalmethode van je webshop instellen

Een belangrijke factor voor het succes van je webshop is het aanbod van betaalmogelijkheden die aansluiten bij de betaalbehoefte van je (potentiële) klant. Een consument zal immers sneller overgaan tot een online aankoop wanneer de gewenste online betaalmethode wordt aangeboden.Om het betalingsverkeer te regelen heb je drie mogelijkheden: je kunt alles zelf doen, je kunt het gedeeltelijk uit handen geven aan een distribuerende PSP of je laat het beheer van je online betalingen over aan een collecterende PSP. Bij het maken van een keuze is het goed om te kijken naar de grootte van het bedrijf, de betaalmethodes die je wilt aanbieden en de manier van werken die je zelf prettig vindt.

Verdien het vertrouwen van je (toekomstige) klanten

Als je wilt dat jouw klanten blijven terugkomen op je website, dan moet je hun vertrouwen verdienen. Er zijn enkele makkelijke manieren om te laten zien dat ze met een betrouwbare bedrijf te maken hebt.

> Wees bereikbaar

Laat op een contact pagina zien hoe klanten jou kunnen bereiken is de meest simpele manier om te laten zien dat je bereibaar bent en dus betrouwbaar. Denk hierbij aan email, telefoonnummer en jouw locatie op Google Maps. Voeg tevens een contact formulier zodat klanten berichten kunnen versturen met vragen of opmerkingen.

> Laat zien wie je bent

Een ‘over ons’ pagina is de beste manier om jouw bezoekers dat extra stukje persoonlijke ervaring te leveren met jouw webshop. Laat op een leuke manier zien wie de mensen zijn die achter de schermen werken aan deze mooie webshop.

> Wees trots op alle lof die je hebt ontvangen

De beste manier om toekomstige klanten te laten zien dat je van huisuit betrouwbaar bent? Geef je huidige klanten een stem. Geef de winkelende klanten demogelijkheid om een beoordeling achter te laten op je website. Neem contact met ons op hoe je dit het beste kan laten doen.

> Geef antwoord nog voordat ze de vragen stellen

Stel een meest-gestelde-vragen pagina op met de meest populaire vragen en laat de bezoekers zien dat je ze begrijpen en altijd 1 stap voor zijn.

> Laat duidelijk de spelregels zien

Stel een pagina op met retour-voorwaarden en eventuele verzendskosten en laat zien dat je geen addertjes onder het gras hebt. Hoe meer je transparant en betrouwbaar overkomt des te meer jouw klanten bereid zijn om een aankop te doen en blijven terug komen.

> Open alle communicatie lijnen

De meeste klanten stellen vragen voordat ze tot een aankoop overgaan. Laat ze zien dat je beschikbaar bent voor vragen door bijvoorbeeld een Whatsapp knop op je website te installeren om snel contact met je klanten te kunnen maken. Je kan dit ook uitbreiden met andere sociale knoppen, zoals facebook, twitter etc. zodat ze makkelijk contact met je kan opnemen voor hulp.

Promoot jouw webshop online

Ook al heb je een mooie webshop online staan, jouw werk is nog niet af! Er zijn enkele strategies die je in gedachte moet hebben om nieuwe klanten te werven en de bestaande te houden.

> Zorg dat je webshop vindbaar is

Om er voor te zorgen dat klanten de weg naar jouw webwinkel kan vinden, moet je ervoor zorgen dat jouw SEO (Search Engine Optimization) of in gewoon Nederlands “Zoekmachine optimalisatie” goed geregeld is. De eerste stap is om een domein te kiezen wat makkelijk te onthouden is. Zorg ervoor dat jouw URL duidelijk is, in andere woorden moet het vrij zijn van speciale tekens en pagina ID-nummers. Als dat eenmaal is bekijk ook onze website optimalisatie tips om je webwinkel nog beter vindbaar te maken.

Oh, vergeet niet om bij te houden hoeveel bezoekers jouw webshop bezoeken, dat kan eenvoudig met Google Analytics en eventueel bij te stellen.

> Wees sociaal

Een makkelijke manier om meer bereik te krijgen en je bestaande lanten op de hoogte te houden van je activiteiten is via sociale media. Maak een business account aan op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest of een andere platform datbij jou doelgroep past. Wil je dat bezoekers van je website jouw producten aanprijzen bij hun familie en vrienden? Plaats dan een deel-functie op elk product pagina van je webwinkel en laat hun het woord verspreiden.

Ben je klaar om jouw producten aan de wereld te verkopen? Begin vandaag nog en laat ons een webshop voor je maken!