Als je een nieuwe website wilt starten, of het nou voor zakelijke doeleinden is of voor een persoonlijk project, er zijn twee hoofdpaden die je kunt bewandelen:

A: Huur een webdesigner in en laat hem/haar de taak voor je afhandelen
B: Maak zelf een website (eng, ik weet het)

Wanneer je een webdesigner inhuurt, kan je in principe al jouw ideeën / plannen op hen afvuren, € 200 tot € 3000 betalen en dan gewoon wachten op het eindresultaat .

Of…

Je zou het zelf kunnen proberen door de onderstaande gids te volgen.

Zelf ben ik een website bouwer en wanneer klanten naar mij toe komen en zeggen dat ze een laag budget hebben (<€ 500), raad ik aan de handleiding door te lezen en de site zelf proberen te bouwen.

Hier zijn alle voor- en nadelen van het inhuren van een webdesigner versus het zelf bouwen van een (WordPress) -site.

Mocht je weinig tijd hebben, hier is (bijna) alles wat je moet weten zonder in details te treden:

Website laten maken versus website zelf maken

Een webdesigner inhurenDIY
Benodigde budget: € 500 tot € 3000 voor basissite + € 50/jaar voor domein en hosting.Benodigde budget: € 50/jaar voor domein en hosting + (optioneel) € 40 voor een premium WordPress-thema.
Geen ervaring met WordPress nodig.Een basiskennis nodig van hoe WordPress werkt.
Website kan worden gebouwd op een volledig aangepast ontwerp.Website gebouwd op een kant-en-klaar WordPress-thema.
Extra functionaliteit kan op maat worden gemaakt.Extra functionaliteit geboden door WordPress-plug-ins.
De ontwikkelaar kan een domeinnaam registreren en hosting voor u kopen.U moet een domeinnaam registreren en zelf webhosting kopen.
U kunt elk type website laten bouwen.Meestal goed voor het bouwen van eenvoudige websites.
Vereist minder tijd van uw kant.Vereist veel tijd van uw kant.

Met dat uit de weg, is hier een meer diepgaande analyse van het onderwerp:

(Hieronder volgt een stapsgewijze gids, wat betekent dat ik je stapsgewijs zal helpen om deze beslissing te nemen op basis van jouw vereisten en niveau van ervaring met websites als geheel.)

1. Heb je het budget?

Het belangrijkste probleem bij het inschakelen van een webdesigner is dat een (hoge) prijskaartje aanhangt.
En hoewel de marktgemiddelden erg breed zijn, kunnen we gerust inschatten dat het inhuren van een webdesigner bedragen tussen de € 500 en € 3500 gemoeid zijn voor een standaardwebsite.

Dit is precies hoe de markt werkt. We hebben het over mensen die dit werk als beroep doen  … ze doen dit omdat ze de kost moeten verdienen, ze doen dit omdat ze kinderen hebben die ze moeten voeden, ze doen dit omdat ze rekeningen moeten betalen, enz.

Dus de eerste vraag die je jezelf moet stellen is, heb je minstens € 500 – € 1000 of meer te besteden aan je website?

Als dat het geval is, kun je overwegen een webdesigner, als moi, aan te nemen. Zo niet … nou, je hebt je antwoord – je bouwt het ding zelf. Maak je geen zorgen, we hebben een hele gave gids die je stap voor stap door het proces leidt .

2. Ken je WordPress?

Nu heb ik het niet over geavanceerde en diepgaande kennis.
Het enige wat je op dit moment nodig hebt, is een basiskennis van hoe je met WordPress kunt werken, waaronder het publiceren van berichten, pagina’s, het installeren van plug-ins, thema’s enz.

Als dat meteen een “Ja” is of als je bereid bent om het te leren, moet het zelf bouwen van een WordPress-website binnen jouw handbereik liggen.

Als je niet lastig gevallen kan worden of je hebt simpelweg niet de tijd om te investeren in het verkrijgen van dergelijke kennis, dan is het jammer, hoewel WordPress relatief gemakkelijk onder de knie te krijgen is, is het niet eenvoudig om in te beginnen zonder enige voorbereiding. In dat geval heb je de hulp van een webdesigner nodig.

3. Wil je een WordPress-thema gebruiken of een volledig op maat gemaakt ontwerp maken?

Er zijn meer dan 4.500 gratis thema’s beschikbaar in de officiële directory en waarschijnlijk 2-5x zoveel in de premium-markt.

Met al die overvloed is het niet moeilijk om een thema te vinden dat 99% perfect is voor je behoeften … tijdrovend – ja, maar moeilijk – nee.

En je hebt natuurlijk geen ontwikkelaar nodig om thema’s te zoeken. Je kunt dit zelf doen. Enkele veel voorkomende plaatsen om te checken zijn bijvoorbeeld:

Als je echter iets geheel op maat wilt, dan is het redelijk moeilijk om zelf iets te maken. Waar we het hier over hebben is eigenlijk het bouwen van een volledig nieuw WordPress-thema / ontwerp vanaf het begin. Daarvoor heb je professionele hulp nodig.

Kort samengevat: als je een thema hebt gevonden dat je bevalt en je wilt het op jouw website gebruiken, dan kan je het zelf instellen. Geen ontwikkelaar nodig.

4. Heb je aangepaste functionaliteit nodig die je niet kunt vinden in een WordPress-plugin?

WordPress-thema’s vormen de ene kant van het spectrum, WordPress-plugins zijn de andere. En de pluginsmarkt is misschien zelfs 10x groter.

En dit is goed! Met meer dan 45.000 (!) Plug-ins beschikbaar in de officiële directory, is het bijna zeker dat je een plugin kunt vinden die de gewenste functie biedt. Vergelijkbaar met hoe dingen werken voor Apple-producten – “daar is een app voor!” – is er een WordPress-plugin beschikbaar voor bijna elke denkbare functie. Je kunt hier naar plugins zoeken:

Kortom, als je zelf alle benodigde functies kunt vinden in WordPress of via plugins, dan heb je waarschijnlijk geen ontwikkelaar nodig om die plugins voor je te installeren.

In een zeldzaam geval van 1 op 1000 heb je mogelijk een functie nodig die niet beschikbaar is via een plugin. Misschien ben je op zoek naar iets geheel origineels dat cruciaal is voor jouw bedrijf om mee te werken, of iets dat eenvoudigweg een onderscheidende factor is in vergelijking met wat jouw concurrentie op hun sites heeft, en enz. Als dat jouw situatie is, dan heb je een ontwikkelaar nodig om die functie voor je te bouwen.

5. Ben je vertrouwd met domeinnamen en hosting?

Als laatste zullen we de meest technische aspecten bespreken bij het bouwen van een nieuwe website. Je heb een domeinnaam en een hostingaccount nodig om alles te laten werken.

In alle eerlijkheid, het is niet zo moeilijk om één of de ander te krijgen.

Maar eerst om er zeker van te zijn dat we op dezelfde pagina zijn:

Een domeinnaam is het adres van jouw website op internet. De domeinnaam van deze site is hlwebsolutions.com . Om een domeinnaam te krijgen, hoef je alleen maar naar een domeinregistrar te gaan en deze te kopen .
Een hosting-account – of een webserver – is waar uw website wordt opgeslagen (dit betreft al uw websitebestanden en -gegevens).
Dus zoals ik al zei, ook al klinkt het misschien intimiderend, het verkrijgen van een domeinnaam en hosting is niet moeilijk. Als je bijvoorbeeld besluit om met een bedrijf als TransIP in zee te gaan, kun je zowel het domein als de hosting allemaal op één plaats krijgen.

Echter, als alles wat ik hier zeg niet erg aantrekkelijk voor je klinkt, wil je misschien een ontwikkelaar inhuren die al die hosting- en domeingerelateerde taken voor je afhandelt. Neem dan contact met mij op.

Eindoordeel: Website laten maken of website zelf maken?
Rekening houdend met al het bovenstaande, kunnen we dit als volgt samenvatten:

Welke van de onderstande beschrijft jou het beste?

Type AType B
Alles wat ik nodig heb is "een basiswebsite."
Ik ben bekend met WordPress of ga het leren.Ik heb minstens € 500 - € 1000 te spenderen voor een website.
Ik heb een WordPress-thema voor mijn website gevonden (of ga het vinden).Ik heb aangepaste functionaliteit nodig. (In dat geval zal het prijskaartje wat meer groeien ...)
Ik ga bestaande plug-ins gebruiken voor extra functionaliteit.Ik heb een aangepast ontwerp nodig. (Voeg in dat geval nog eens € 500 toe.)
Ik kan omgaan met (of ben bereid om te proberen) het opzetten van een domeinnaam en mezelf hosten.Ik heb de ballen verstand van domeinregistraties of hosting.
Ik heb de tijd die nodig is om dit te voltooien.Ik heb weinig tijd om op mijn site te werken.

Als je een type A persoon bent, kun je doorgaan en het ding zelf bouwen.
Als je meer van (B) houdt, huur dan een webontwikkelaar in of neem contact met mij op.

Dat vat het allemaal samen. Er is geen universeel beter pad tussen deze twee. Op basis van jouw behoeften zal de ene altijd beter zijn dan de andere, dus het is alleen een kwestie van uitzoeken wat jouw verwachtingen zijn, plus hoeveel tijd en geld je kunt investeren.

Website laten maken of website zelf maken? Voor- en nadelen op een rijtje.
Titel
Website laten maken of website zelf maken? Voor- en nadelen op een rijtje.
Omschrijving
Je wilt een website starten? De keuze website laten maken of website zelf maken is lastig. Lees hier alle voor- en nadelen.